Skip links

Sosyal Medya Nasıl Şikayet Edilir?

Sosyal Medya Nasıl Şikayet Edilir? Sosyal medyada insanlar gerçek hayatta yapamayacağı şeyleri yapmaya çalışabilir. Sosyal medya insanlar birbirlerini görmedikleri için bundan cesaret alıp sözel şiddete veya manevi şiddete başvurabilir. Fakat sosyal medya konusunda bilinçli olan kişiler her türlü şiddeti ekran veya ses görüntüsü kaydı alarak kayıt edebilir ve suçlara dair kanıt oluşturabilir.

İletişimle ilgili suçlar her nerede olursa olsun suçtur. İnsan hakları sanal alemde de geçerlidir. Her insan birbirine sanal alemde saygı duymak zorundadır. Bireyler karşılarındaki kişileri hayata dair aldıkları tercihlerden, hayata bakış açılarından, görüşlerinden dolayı yargılayamaz.

Tehditkâr davranışlar hiçbir platformda kabul edilemez. Kullanıcılar işledikleri suçları kullanıcı adlarını değiştirerek ya da farklı kimliklere bürünerek gizleyemez. Suçlarını gizlemek isteyen kullanıcılar ise IP adreslerinden kolayca bulunabilir.

Sosyal Medya Suçları İçin Başvurulabilecek Yerler

Siber suçlar için bulunulan yerin cumhuriyet başsavcılığına ya da siber suçlarla mücadele müdürlüklerine başvurular yapılabilir. Uygun bir dilekçeyle şikâyet beyan edilmelidir ve ilgili kişilere suçun üzerinden fazla vakit geçmeden suç bildirilmelidir.

Tüm bunlara gerek kalmadan suçun boyutu eğer büyük değilse sosyal medya platformlarında bildirme seçeneği kullanılarak da şikâyet dile getirilebilir. Fakat ortada büyük bir suç varsa mutlaka savcılıklara şikâyet iletilmelidir.

Sosyal Medya Şikayetleriyle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Şikâyet süreçleri normalde 6 aydır. Fakat yetkili kişi 6 ay içinde şikayette bulunmazsa herhangi bir işlem yapılamaz. Fakat eğer suç şikayete bağlı değilse 6 aylık bir süre bu suçlar için yoktur. Bu yüzden suçların şikayet edilmesi cezanın daha çabuk verilebilmesini sağlayacaktır.

 

Şikâyet süreci başladığında ise mahkeme kararı verilirse şikayetten vazgeçilebilir fakat şikayetten vazgeçilirse aynı nedenden dolayı tekrar şikayet edilemez. Eğer şikâyet edilen kişi bireyin kendisiyse birey bu süreç hakkında savcılıktan bilgi alabilir. Eğer şikayette bir haksızlık varsa bu şikayetlerin haksızlığı savcılık yardımıyla kanıtlanabilir.

 

Sosyal medya her türlü aldatmacanın yapılabildiği bir yerdir bu yüzden eğer bir aldatmaca olduysa da bu kanıtlanabilir. Suçun boyutuna göre para cezası, hapis cezası verilebilir fakat hakim herhangi bir suç bulamazsa kişi serbest de bırakılabilir. İfade alındığında, savcılık tarafından iddianame düzenlendikten sonra süreç tamamlanmış olur.

 

Yorum Yap

İçindekileri Göster
Explore
Drag